Vandaag vertrekken we uit het mooie Epinal doch niet alvorens even verhaald te hebben naar de Capitainerie waar we internet kunnen ontvangen. De verslagen worden verstuurd, de mails binnen gehaald en de bankzaken geregeld zodat we voor minstens een week weer gesteld zijn. Al met al is het 11 uur als de touwen definitief los gaan. Om 10 voor 12 beginnen we aan de sluizentrap. Dit zijn 15 sluizen op 3,2 km. die ons naar het 45 m. hoger gelegen hoogste pand brengen. We zullen dan 319 m. boven zeeniveau zijn. Zoals gezegd om 11 uur 50 sluis 15 in en 2 uur en 10 min later varen we sluis 1 uit. Deze sluizen werken vol automatisch, als je de ene uitvaart staat de andere al op groen dus het tempo kan erg hoog liggen mede omdat we niet vastmaken. Zodra je in de sluis ben trek je aan een stang en die zet het schutten inwerking. Op het hoogste pand aangekomen zijn we op 319 meter boven zeeniveau en heb je 11 km. zonder sluizen en dan begint de afvaart met sluis 1. Er was op dit pand geen echte ligplaats zodat we vandaag ook nog 1 sluis in de afvaart gedaan hebben en gelijk door sluis 1 was er een lange aanlegplaats waarvan we dankbaar gebruik hebben gemaakt. Het is al met al ook al weer 4 uur eer we liggen. De super is ca. 700 m. voor ons zo blijkt als ik met Benno loop en dat is tevens de afstand naar de volgende sluis. Vandaag dus 16 sluizen en 18 km. gevaren.