Vanmorgen dichte mist dus nog maar even pauze. Ondertussen maar even zwemmen en daarna Benno uitlaten. Als we willen beginnen komen er net twee bootjes aan dus maar even wachten. Om kwart voor tien varen we toch de sluis uit en een half uurtje later zijn we aan de sluis van Gray. Die gaan we nog door en dan heb je een hele lange aanlegplaats. Het nadeel is dat ze maar een meter waterdiepte aangeven. Maar nadat we eerst niet goed lagen lukte de tweede poging beter. We lagen ook voor een stroomkast zodat we weer gratis stroom hebben in het weekend. In het boekje staat dat hier wel 30 bootjes kunnen liggen maar er is maar stroomaansluiting voor 6 stuks. We zijn vrijwel meteen aan de wal gegaan want vrijdags is er markt en we wilden ook naar de toeristinformatie om te zien of er internet mogelijk is. Ze waren naast elkaar dus twee vliegen in een klap. Daarna weer terug en wat gegeten en Benno uitgelaten. Daarna weer de stad in want vandaag en morgen is een soort open monumenten dag en mag je overal voor niets in. We zijn in het oude hospitaal geweest waar buiten nog een kleine rommelmarkt was met boeken en kleding enz. je kent dat wel. Binnen hebben we het een en ander bekeken en was er ook een dia show van oude prentbriefkaarten over hoe het begin 1900 eruit heeft gezien. Het is hier een drukke haven geweest want tot hier konden redelijk grote schepen komen. Verder zijn we niet te lang gebleven want het is nog in gebruik en al die zieke mensen daar word je echt niet vrolijk van. Verder hebben we nog een rondleiding gehad in een gebouw dat vroeger door het leger gebruikt was. Je ging in een toren naar binnen met een heel brede wenteltrap. Daar langs werd vroeger door ezels het graan naar boven gebracht waar het opgeslagen werd ter verdeling van de armen. Verder zijn we nog langs verschillende bezienswaardigheden gelopen zoals een oude poort uit de tijd van Lodewijk 14 met een eikenhouten deur. In mijn ogen is de stad een groot museum want overal staan bordjes op met het jaartal van 1800 zoveel. Maar je loopt veel op en af dus behoorlijk vermoeiend dus tijd om een terrasje op te zoeken. Met deze temperaturen gaat een uitgebreid ijsje er wel in. Op de terugweg even langs de Brico en een paar brandblussers gekocht. Als we dan controle krijgen zijn die mensen hopelijk ook weer tevreden. Daarna zijn we nog naar de Intermarche gegaan voor de nodige boodschappen. Die is gelukkig zo’n beetje dwars van onze ligplaats zodat we niet al te veel hoeven te sjouwen. Toen we daarna terug aan boord waren hadden we het wel zo’n beetje gehad dus rusttijd. ’s Avonds zijn we dan nog laat met Benno naar de info gelopen waar je buiten verbinding kan maken met internet. Nog even het laatste facebooknieuws binnengehaald en wat geskypt met de familie. Zo ging ook deze dag weer ten einde.