Vanmorgen vroeg uit de veren want we willen naar de markt en we willen ook minstens 50 km. varen dus is het opschieten geblazen. Als eerste gaat Thea een broodje halen en ondertussen laat ik Benno uit. Na het ontbijt naar de markt en daar wat groente ingeslagen. Het is een vrij uitgebreide markt met de gebruikelijke artikelen alleen zie je hier in Frankrijk dat ze ook matrassen verkopen en veel van die draaiende kipspitten. Om kwart over 10 is het dan zo ver dat we kunnen vertrekken. Om 11 uur worden we gebeld en kregen we het droeve nieuws te horen dat onze zwager Jan heden morgen overleden is. Na onderling overleg besluiten we een jachthaven aan te lopen en kijken wat de mogelijkheden zijn om naar huis te komen. Op de kaart te zien is de eerste die we tegenkomen Pont de Vaux en daarvoor moeten we ca 3 km een zijkanaaltje invaren. We zijn daar dichtbij dus besluiten we dat maar te doen. Mochten ze geen plaats hebben kunnen we er altijd weer wegvaren. Lukt het wel dan liggen we in ieder geval op rustig water en dat is ook wel een geruststelling. Om 12 uur varen we het kanaaltje in en dan passeer je gelijk een sluisje dat je zelf moet bedienen. Het stond open, net of ze op ons gewacht hadden, en dan schut je 1,5 m omhoog. Dan 3km recht kanaal en kom je in de jachthaven. We zien een vrije plaats en maken daar vast en willen ons gaan melden bij de havenmeester. Maar we zijn in Frankrijk en voor twee uur gebeurt er absoluut niets. Dus maar even afwachten wat ze dan te vertellen hebben. We gaan maar een stukje met Benno lopen dan kunnen we de haven alvast een beetje verkennen. We hadden niet verwacht dat deze zo groot zou zijn. Er liggen tjalken, luxe motors en wat al niet meer buiten de gewone kruisers en andere jachten. Ook de nodige Engelsen en Zwitsers die waarschijnlijk een winterplaats hebben. Om twee uur zijn we bij de toerist info en daar proberen we aan de weet te komen of er ook ergens een auto te huur is. Volgens de dame van de info wel maar de garage is vanaf 12 uur gesloten en maandag om 8 uur weer geopend. We willen naar de havenmeester maar die is nog steeds niet aanwezig dus lopen we eerst maar naar de garage waar ze auto’s zouden verhuren. Het is een Peugot garage en ze verkopen er nieuwe auto’s en occaisons maar van verhuur kunnen we nergens ontdekken. Dus als we kunnen blijven liggen wordt dat weer een gok. De havenmeester is er nog steeds niet maar om ca 3 u krijgen we hem eindelijk te pakken. We leggen hem de situatie uit en vragen of we een week kunnen blijven liggen. Hij begint gelijk moeilijk te doen en waar we zijn gaan liggen kunnen we sowieso niet blijven liggen want die plaats is gereserveerd. Of we dan een andere plek kunnen krijgen? Moeilijk, moeilijk, moeilijk maar kom straks maar naar kantoor dan zullen we zien. Al met al is het half 4 voordat we een plaatsje aangewezen krijgen waar we een week kunnen blijven liggen dus dat is geregeld. We krijgen ook een internet verbinding echter maar voor 24 uur. Bij de info hebben we ook een code gekregen voor internet en die werkt dan maar weer 8 uur. Maar we kunnen alles regelen en ’s avonds nog geskypt met de familie. Maandag gaan we dan maar eens kijken of we bij de garage een auto kunnen huren voor een dag of 5 want we hebben ondertussen te horen gekregen dat de crematie donderdag 2 okt. is. We hebben dan in Rotterdam een paar dagen voor ons om daar weer alles bij te werken en thea had het al een tijdje erover dat ze naar de kapper moest dus dat kan ze ook gelijk regelen. Dus vandaag hebben we maar 15 km afgelegd op de rivier en 3 km extra voor het kanaal. Het is een lang verhaal geworden maar hopelijk hebben jullie daar begrip voor het komt allemaal onverwachts en je bent er toch wel van ondersteboven.