Vandaag weer gewekt door Benno die hoognodig naar de wal moet maar nu maar gelijk uit bed gebleven. Een flinke wandeling met hem gemaakt en daarna de normale ochtend bezigheden afgewerkt. We vertrekken om kwart voor 10 en hebben 2 km voor de boeg en dan zijn we aan sluis Oceaan waar we gaan dalen. Maar eerst maken we voor de sluis vast om naar de Col de Naurouze te lopen waar de Obelisk staat ter ere van de bedenker/constructeur van het kanaal Dhr. Paul Riquet. Na een uurtje waren we weer terug aan boord en konden we aan de afdaling beginnen. Dat gaat een heel stuk rustiger dan opvarig in de sluizen want je blijft liggen waar je ligt en dus geen gedoe met touwen.

We waren 2 km de sluis uit en toen gaven ze met borden op de wal aan dat er bij de jachthaven [Port Lauragais ] een tentoonstelling is van de werken van Paul Riquet. Dus wij de haven in om het een en ander te bezichtigen. Helaas van 1 okt. tot 15 mei gesloten dus weer vergeefse moeite. Het is daar wel ontzettend druk want hele busladingen mensen werden er gedropt maar dat komt omdat het ook een grote autobaan rustplaats is. Een groot restaurant en als de boel open is, bevindt er zich ook nog een groot museum op het terrein. Museum de l’ Óvalie waarschijnlijk over watersport als we dat goed uit de vaargids hebben begrepen. We zijn nog bij de info langs geweest wat tegelijkertijd een winkel met streekproducten is en souvenirswinkel. Voor de liefhebbers van Armagnac we hebben daar een fles zien staan, bouwjaar 1960, voor de lieve som van 225 euro. Na anderhalf uur zijn we daar maar weer vertrokken zodat we om half 2 bij de volgende sluis aankwamen en die is gelijk automatisch dat wil zeggen voor de sluis moet iemand aan de wal om op een knop te duwen en de sluis in gang te zetten. Door op zo’n knop te duwen wordt het proces van schutten in werking gesteld en als je dan in de sluis ligt bedien je een andere knop en dan gaan de deuren dicht en wordt alles automatisch geregeld. De dubbele sluis die hierna komt wordt weer door een sluiswachter bediend en dan is de enkele weer automatisch. Dan komt de enkele sluis Gardouch km 38 maar daar blijven we voor want ze geven aan dat daar water en stroom is aan de kade. Niet dus zoals zoveel wat ze aangeven er niet is. Maar het is half 4 als we afmeren en het is mooi weer dus houden we het desalniettemin voor gezien. We hebben 16 km afgelegd en 3 enkele en een dubbele sluis gehad. Verder houden we ons rustig met een boek op het achterdek en genieten van de zon. Het zal jullie ook wel opgevallen zijn dat de sluizen op het hoogste pand de naam hebben van de zee waar je naar toe gaat. Dus via sluis Ocean gaan we naar de Atlantische Oceaan [ Bordeaux ] en als je sluis Mediterranee afgaat ga je richting Middellandse Zee. Ik vind het wel leuk gevonden.

Plataan 38268 en een heel mooi uitzicht langs het kanaal.
Scheve bomen en het toevoerkanaal dat water aanvoert voor het Canal du Midi

Obelisk ter ere van Pierre-Paul Piquet, die het kanaal aangelegd heeft